איך משחיזים סכין – הוראות כלליות להשחזת סכינים
נכתב על ידי:
קטגוריות כללי

השחזת הסכין לעיתים נתפסת כמשימה הקשה ביותר בכל הקשור לטיפול בסכין. פלדת אל חלד מודרנית הנה קשה מאד, ובעת השחזה נכונה הסכין יישאר חד לאורך זמן.
לצורך השחזת הסכין, יש צורך במשחזת באיכות מעולה בעלת פני שטח מחוספסים (רצוי שחיקת יהלום) ופני שטח עם גימור של אבן קשה או שוחק קראמי. חומרי היהלום והקרמיקה יחתכו את הפלדה במשטח החיתוך של הלהב שכן חומרים אלו הנם קשים יותר מפלדה.
אבן קשה גם תבצע משימה זו, אבל אבן היא רק בקצת קשה יותר מפלדה ולכן יש צורך במאמץ רב יותר מצד המשתמש.

מרבית הזמן, די יהיה בשימוש במשחזת פלדת מטבח להשחזת הסכו”ם הביתי. ראה הוראות להלן.
חשוב לשמור על הסכין כאשר הוא חד—להב קהה עלול להיות מסוכן יותר מלהב שנשמר כראוי.

השחזה עם פלדה

הלהב מתקהה עם השימוש בסכין. קצה הסכין יתעקם לצד שמאל או ימין, בהתאם לאופן החזקת הסכין בעת החיתוך.
סכינים איכותיים עם סגסוגת פחמן/מוליבנדום/ונדיום בריכוז גבוה הנם בעלי אלסטיות וניתן ליישרם בקלות מחדש בעזרת משחזת פלדה.
אין להשתמש במשחזת פלדה עם ציפוי יהלום או במשחזת ידנית או במכשיר השחזה חשמלי לשמירה על החדות, שכן מכשירים אלו יהרסו את הקצה המעוקם.
אפשר להשתמש באביזרים אלו להשחזה אך לא לשמירה על החדות לאורך זמן.

יש למקם את הסכין כנגד קצה משחזת הפלדה בזוית של כ-20 מעלות.
יש למשוך את הסכין כלפי מטה ועל פני משחזת הפלדה, בצורת קשת קלה.
יש לחזור על הפעולה על גב משחזת הפלדה כדי להשחיז את צידו השני של הלהב.
יש לחזור על הצעד השני ושלישי בין חמש עד עשר פעמים, תוך החלפת צד שמאל וימין של הלהב.
חשוב מאד לשמור על זווית של 20 מעלות ולהעביר את כל צידו החד של הלהב, מקצה עד קצה, לאורך משחזת הפלדה. למהירות התנועה אין כאן שום תפקיד בתהליך זה.

steel_pichowto

השחזה עם אבן

בעת שחיקת הסכין על אבן, יתכן שיהיה זה מועיל להשתמש באבן שמן בעלת שלוש תכונות, בעלת חספוס עדין, בינוני או גס. יש להשתמש באבן רק כאשר אי אפשר ליישר את הצד החד . פירושו של דבר שהחלק החד קהה משימוש רב או מהשחזת יתר באמצעות פלדה. יש להקפיד על זווית מדויקת ב-30 עד 40 שפשופים לפני שייוצר החוד החדש. יש להשתמש בשפשופים נוספים על פי הצורך. הזווית נקבעת על פי החדות הרצויה לסכין. ככל שהזווית קטנה יותר, כך הסכין יהיה חד יותר. אולם יש לשים לב לכך שככל שהחדות רבה יותר כך היא תקהה מהר יותר ויהיה צורך בהשחזה נוספת. במקרה של קושי לשמור על זווית נכונה לאורך התהליך יש לקחת את הסכין לשירות השחזת סכינים בעל מוניטין באזור מגוריך.

השחזת להבים משוננים

ראשית , יש להשיג את הכלים המתאימים לביצוע המשימה.
רבות ממערכות ההשחזה שבשוק מציעות משחזות ללהבים משוננים כאופציה.
שנית יש לדאוג להיות בעל הטכניקה המתאימה לשימוש.

מרבית הלהבים המשוננים המושחזים במפעלים הם בעלי אותה זווית כמו חלק הקצה החלק (בהנחה שהלהב משונן בחלקו), דהיינו בסביבות 20-25 מעלות בערך.

עם ההתקנה, ניתן להתחיל בתהליך:
יש לדחוף את המשחזת אחורה וקדימה, במקביל לקצה החיתוך, תוך הפעלת לחץ חזק.
יש לעצור מפעם לפעם ולבדוק אם נוצר שפיץ מוגבה בחלקו האחורי של הלהב.
יש להזיז לשן הבאה רק כאשר ניתן לראות או לחוש בשפיץ המוגבה.
עם סיום השחזת החלק התחתון של הלהב יש להפוך את הסכין.